Ryż z ludzkim genem na naszych talerzach ???


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Ryż z ludzkim genem na naszych talerzach ???

Jak donosi The Telegraph japońskim badaczom udało się wbudować ludzki gen w materiał genetyczny ryżu. Zmodyfikowany genetycznie ryż ma być odporny na toksyny i chemiczne środki ochrony roślin. U człowieka wspomniany gen odpowiedzialny jest za produkcję w wątrobie enzymu CYP2B6, który niszczy m.in. toksyny oraz szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. To właśnie tę właściwość niszczenia niechcianych związków, według doniesienia angielskiego The Telegraph, chcieli wykorzystać japońscy naukowcy wprowadzając gen do komórek ryżu.

Tak wyprodukowany ryż ma być odporny nie tylko na herbicydy (tyle że nie na pojedyńczy herbicyd; jak spodziewają się badacze na około 13 różnych herbicydów na raz), ale także na inne substancje chemiczne zanieczyszczające środowisko naturalne.

Jeśli rzeczywiście eksperyment się powiedzie, naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości pola ryżowe będzie można wykorzystywać do oczyszczania skażonych gruntów.

Źródło: www.telegraph.co.uk

Streszczenie: Anna Zalas Linkowska dla Pierwszego Portalu Rolnego

Następny artykuł

Poprzedni artykuł