Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość
ONZ apeluje o przeciwdziałanie zjawisku suszy i pustynnienia obszarów rolnych
Sekretarz Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych Ban Ki-Moon zaapelował do narodów o pomoc w walce z globalną suszą i pustynnieniem obszarów rolnych, poprzez wykorzystanie nauk biologicznych oraz nowoczesnych technologii rolniczych. Nowoczesne technologie roślinne, w tym biotechnologia, pomagają rozwiązać ten problem - stwierdza CropLife International odpowiadając na ten apel.
Nauki biologiczne oraz nowe technologie stanowią istotne rozwiązanie
dla zachowania naturalnych zasobów takich jak powierzchnia ziemi i
woda. Nauki biologiczne oferują innowacyjne narzędzia niosące pomoc
rolnikom na całym świecie, pomagające w sprostaniu trudnym warunkom
prowadzenia produkcji rolniczej oraz produkcji żywności w sposób
bardziej zrównoważony:
• rośliny odporne na suszę i tolerujące
wysoki poziom wody pozyskuje się wykorzystując inżynierię genetyczną, a
urzędowy proces dopuszczenia do uprawy i obrotu został już oficjalnie
rozpoczęty w przypadku kukurydzy odpornej na suszę. Badania prowadzone
są również nad stworzeniem roślin tolerujących wzrost poziomu zasolenia
gleby.
• CropLife oraz jej członkowie szkolą
rolników z wykorzystania technik Zintegrowanej Gospodarki Uprawami
(Integrated Crop Management), aby pomóc im w odpowiedzialnym użyciu
środków ochrony roślin oraz optymalizacji eksploatacji zasobów
naturalnych. Na przykład ilość wody do nawadniania zużytej na jednostkę
uzyskanych plonów zmniejszyła się od 20 do 50% w 4 głównych roślinach
uprawnych przez okres dwóch dekad *. stosowanie uprawy uproszczonej,
które rozpowszechniło się dzięki stosowaniu roślin modyfikowanych
genetycznie odpornych na herbicydy, w sposób zdecydowany zmniejsza
erozję gleb oraz pomaga zatrzymać wilgoć/wodę w
glebie, przyczyniając się również do ograniczenia
emisji dwutlenku węgla do środowiska.
Howard Minigh, Prezes CropLife International powiedział:
“Przemysł wykorzystujący nauki biologiczne jest zaangażowany w
sprostanie kluczowym globalnym wyzwaniom takim jak zmiany klimatu czy
bezpieczeństwo żywności. Musimy zwiększyć dwukrotnie albo nawet
trzykrotnie produkcję żywności na świecie, przy wykorzystaniu ściśle
określonej powierzchni ziemi uprawnej i innych zasobów naturalnych.
Możemy sprostać tym wyzwaniom tylko, jeżeli będziemy działać wspólnie”.
Rolnictwo oraz produkcja żywca wykorzystuje około 70% światowych
zasobów wody, a wymogi produkcji żywności z roku na rok będą tylko
wzrastały. Jak zauważył Ban Ki-Moon niezbędne jest opracowanie
strategii badań i rozwoju dla rolnictwa, „odpowiednio dostosowanej i
odpowiedzialnie finansowanej”, koordynowanej w ramach sektora
produkcji, z jednoczesnym umiejscowieniem rolników w centrum tego
rozwiązania.
Pustynnienie i degradacja oraz susza, które już dotknęły około 1/3
powierzchni ziemi zmusiły do migracji ponad 24 milionów ludzi. Przemysł
wykorzystujący nauki biologiczne poprzez wykorzystanie nowoczesnych
technologii może pomóc w ograniczeniu wpływu rolnictwa na środowisko:
chroniąc ziemię, zasoby wody oraz bioróżnorodność poprzez zmniejszenie
strat i zwiększenie plonowania z hektara powierzchni rolnej.
Unia Europejska, która zgodnie z ostatnim raportem PG Economics
wykorzystuje jedynie 20% potencjalnych korzyści, jakie wynikają z
wykorzystania biotechnologii rolniczej, powinna usprawnić system
autoryzujący stosowanie takich rozwiązań. Zarówno instytucje
wspólnotowe jak i rządy krajów członkowskich winny zacząć dostrzegać
korzyści, jakie niesie za sobą wykorzystanie biotechnologii w produkcji
roślinnej, przetwórstwie i produkcji żywności, a nie blokować dostęp
rolnikom do tych technologii.
źródło: oprac. NAP
www.croplife.org